Avrupa’da yatırım yapmadan oturum izni (Golden Residency) programları İstanbul’da tanıtılacak

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Avrupa Birliği ülkelerinde ciddi paralarla yatırım yapmadan, gayrimenkul satın almadan ve iş kurmadan oturum izni almak ve hatta AB vatandaşlığı edinmek mümkün.

Başta Portekiz, Yunanistan ve İspanya olmak üzere bir çok Avrupa Birliği ülkesinde, Türk Vatandaşlarına AB mevzuatından kaynaklanan özel ayrıcalıklar söz konusu. İlgili mevzuat ve bazı AB ülkelerinin yerel yasalarından kaynaklanan bu haklar arasında, Ankara Anlaşması olarak bilinen iş kurma vizelerinin yanısıra, Türkiye’de neredeyse pek bilinmeyen Golden Residency (Altın Oturum) vizeleri de yer alıyor.

İngiltere merkezli çok uluslu hukuk firması Coates Global, AB mevzuatı çerçevesinde Türk vatandaşlarına sağlanan kolaylıkları ve Türkiye’de yeterince tanınmayan Altın Oturum (Yatırım yapmadan oturum izni) programlarını tanıtmak üzere 1-5 Aralık 2018 İstanbul’a geliyor.

Düzenlenecek toplantılarda Altın Oturum (Golden Residency) yanısıra gayrimenkul satın alarak kazanılan Altın Vize (Golden Visa) ve Çifte Vatandaşlık programları ile son zamanların popüler vizelerinden olan Ankara Anlaşması vizeleride anlatılacak.

Golden Residency (Altın Oturum) nedir?

Golden Residency, bir AB ülkesinde yaşamayı düşünen Türk vatandaşlarına, düşük yatırımlarla ve hatta yatırım yapmadan oturum hakkı veriyor. AB mevzuatından kaynaklanan haklar sadece AB vatandaşlarını ve Türk vatandaşlarını kapsarken, yerel yasalardan kaynaklanan benzer haklar ise, tüm dünya vatandaşlarına yönelik uygulanabiliyor.

Hangi ülkelerde geçerli?

Golden Residency, neredeyse tüm AB ülkelerinde geçerli olan bir program olmasına karşın, en çok ilgi çeken ülkeler Portekiz, Yunanistan ve İspanya.

Aranılan Koşullar neler?

Ülkesine, başvuran kişinin özelliklerine ve başvuru amaçlarına göre Golden Residency programının başvuru koşulları farklılık gösterebiliyor. Ancak en temel koşullardan olan maddi yeterlilik koşulu her ülkede mevcut. Bir başka ifade ile, maaş dışında aylık en az 750 Euro civarında garanti gelir olması veya en az 50 bin Euro nakit paraya sahip olunması veya (iş kuracaklar için) yapılacak işin gereklerini yerine getirecek kadar sermayeye ve bilgi birikimine veya eğitime sahip olunması gerekiyor.

Golden Residency’de kalıcı oturum izni ve vatandaşlık mümkün müdür?

Golden Residency programında, kalıcı oturum ve/veya vatandaşlık başvurusunda bulunmak mümkün. Ancak süreçler farklı olabiliyor. Örneğin Golden Residency ile Portekiz’de 5 yıl, İspanya’da 10 yıl ve Yunanistan’da ise 12 yıl içinde vatandaşlık başvurusunda bulunulabiliyor.

Golden Residency ile Golden Visa arasındaki fark nedir?

Golden Visa olarak adlandırılan oturum izni programında, minimum değeri en az 250 bin ile 500 bin Euro arasında değişen fiyatlarla bir gayrimenkul almak zorunlu. Ancak, Golden Residency’de oldukça düşük maliyetlerle yatırım yaparak, hatta herhangi bir yatırım yapmadan oturum izni almak mümkün oluyor. Örneğin, yatırım maliyetleri bazı ülkelerde 500 bin Euro yerine 100 bin Euro’ya kadar düşüyor veya bazı ülkelerde sadece ev kiralamak yeterli olabiliyor.

Golden Residency programının yatırım anlamında ciddi avantajları olmasına karşın, Golden Visa ile kıyaslandığında bazı dezavantajları da var. Örneğin, Golden Visa’da oturum izni alındıktan sonra gidilen ülkede yaşama zorunluluğu bulunmuyorken, Golden Residency’de yılda 4 ay ile 6 ay arasında yaşama zorunluluğu bulunuyor.

Bir başka ifade ile oturum izni alınacak ülkede yaşamayı düşünen veya en azından yılın 4 ile 6 ayını yaşayarak değerlendirmeyi düşünenler için Golden Residency ideal bir seçenek olabilir.

Oturum izninin aldığı ülkede yaşayamayacak durumda olanlara ise Golden Visa programı daha uygun olacaktır, zira Golden Visa programında ülkede yaşama zorunluluğu yılda en fazla 7 gün.

Coates Global İstanbul’a geliyor

Bu yılın son seminer ve özel toplantıları, Coates Global’ın İngiltere, Portekiz ve Yunanistan ofislerinden avukat ve danışmanların katılımıyla, 1-5 Aralık 2018 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Uzmanlarından hukuki bilgilerin verileceği bu toplantılara katılım ücretli olup, toplantılar sınırlı sayıda kişiye açık olacak.

En az 10 kişilik seminer grubuna katılmak isteyenler için katılım ücreti 30 Euro iken, özel birebir toplantılara katılmak için 100 Euro ödenmesi gerekecek.

Seminer ve toplantılara katılım davetiyeleri EVENTBRITE websitesinden edinilebilir.

https://www.eventbrite.co.uk/e/avrupa-birligi-altn-vize-altn-oturum-ve-cifte-vatandaslk-programlar-tickets-52450882000

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44