Öğrenci vizelerinde bakanlığın karmaşık kurallarını mahkeme düzeltti

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Bugün, İçişleri Bakanlığı’nın bir müvekkilimize verdiği sınırdışı edilme kararının mahkeme tarafından düzeltildiği bir gün oldu. Uzun zamandır İçişleri Bakanlığı’nın karmaşık TIER 4 öğrenci vizesinden hepimiz yakınıp duruyoruz. İngiltere’de eğitim alan bir öğrenci, bakanlıktan izin almadan bir başka eğitim kurumunda eğitim alamıyor. Çünkü bakanlık kuralları bu şekilde. Peki neden böyle bir kural konmuş? Bu kuralın mantığı nedir? Bakanlık bu kural ile neyi amaçlıyor? Bu soruları bizzat bakanlık çalışanlarına sormamıza rağmen, bir türlü tatmin edici yanıt alamadık.

2 ay önce, bakanlıktan izin almadan okul değiştirip yeni okulunda eğitime başlayan bir müvekkilimizin vize başvurusu, bakanlıktan izin almadan okul değiştirdiği gerekçesiyle red edildi. Sadece bununla da yetinilmedi, müvekkilimizin vizesi bittiği ve biten vizesi uzatılmadığı için, ülkeden ayrılması ve Türkiye’ye geri dönmesi istendi.

Müvekkilimizin onayı ile Bakanlığı mahkemeye verip, verilen kararın insan haklarına ve eğitim alma hakkına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtık. Geçen ay görülen davada, mahkeme hakimi de, bakanlığın neden bu tür bir kural koyduğuna anlam verememiş olacak ki, müvekkilimize bakanlığın verdiği kararı toptan bozdu ve vizesinin mahkeme kararı ile onaylanmasını emretti.

Bu örnek olabilecek dava ile, bakanlığın uyguladığı anlamsız kurallardan bir tanesi daha mahkeme kararı ile çürütülmüş oldu. Tabii ki, bu sadece müvekkilimizi değil, firmamızda çalışan tüm dosya uzmanı ve avukat arkadaşlarımızı da ciddi anlamda sevindirecek bir karar olmuştur.

Bu karar, bir kez daha bakanlık vize memurlarının verdiği kararların adil mahkemelerde nasıl geri döndüğünün bir ispatıdır.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.