Avrupa’da gayrimenkul kazandırıyor: AB’de son 10 senede ev fiyatları %27; kira ücreti ise %15 arttı

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Avrupa’da gayrimenkul sahibi olmak mülk sahiplerine ciddi kazançlar sağlıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son 10 yılda konut fiyatları yüzde 27; kira ücretleri ise yüzde 15 artış gösterdi. Altın Vize (Golden Visa) kapsamında Avrupa’da konut olarak AB vatandaşlığı yönünde adım atanlar maddi olarak da kârlı çıkmış oldu. Özellikle Portekiz en fazla prim yapan ülkelerin başında geliyor. Altın Vize, Avrupa’da belirli ülkelerde gayrimenkul satın alanlara oturum ve sonrasında AB pasaportu imkanı tanıyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) konut fiyatı ve kira ücretlerine ilişkin 2010 ile 2020 yılları arasındaki verileri açıkladı. Eurostat’ın açıkladığı istatistikler 2010 ile 2020 yılları üçüncü çeyrekleri arasındaki 10 yıl değişimi gösteriyor. Buna göre 10 senede 27 AB ülkesinden 23’ünde konut fiyatları yükselirken sadece 4 ülkede düşüş yaşandı. En yüksek artış görülen ülkeler yüzde 105 ile Estonya, yüzde 92 ile Macaristan, yüzde 91 ile Lüksemburg ve yüzde 82 ile Avusturya oldu.

PORTEKİZ VE MALTA’DAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ

En cazip Altın Vize uygulayan ülkelerin başında gelen Portekiz’de konut fiyatları son 10 senede yüzde 50’ye yakın arttı. Bu ülkede artış yüzde 45’i geçerken Malta’da ev fiyatları yüzde 40’ı aştı. Portekiz özellikle AB vatandaşlığının daha kolay elde edilmesi başta olmak üzere ülkede zorunlu yaşama süresinin çok az olmasıyla da en çok tercih edilen Altın Vize programını uyguluyor.

Son 10 senede ev fiyatlarının düştüğü 4 ülke ise şöyle oldu: Yunanistan (yüzde 31), İtalya (yüzde 16), Kıbrıs (yüzde 8) ve İspanya (yüzde 5).

 2010-2020 arasında bakıldığında 16 AB ülkesinde ev fiyatları kira ücretlerinden daha fazla yükseldi.

KİRALARDA DURUM NE?

Kira fiyatlarına bakıldığında ise 27 ülkeden 25’inde kira ücretleri artış gösterdi. En yüksek artış yine Estonya’da gerçekleşti. Bu ülkede kiralar son 10 senede yüzde 137 arttı. Estonya’yı yüzde 107 ile Litvanya ve yüzde 63 ile İrlanda izledi.

Kira fiyatlarının düştüğü iki ülke ise Yunanistan ve Kıbrıs oldu. Yunanistan’da kiralar yüzde 25 düşerken Kıbrıs’ta ise yüzde 5 gerileme yaşandı.

Altın Vize kapsamında AB pasaportlarının verilmeye başlandığı Portekiz’de son 10 senede kiralardaki artış yüzde 20’yi geçerken bu oran Malta’da yüzde 25’ten fazla oldu.

ARTIŞ SON 2-3 SENEDE HIZLANDI

Eurostat’ın paylaştığı grafiğe bakıldığında AB ülkelerinde konut fiyatlarının özellikle son 2-3 yılda hızlanarak arttığı görülüyor. 2010 ile 2015 arasında konut fiyatları genel olarak düşüş gösterdi. Konut fiyat endeksi ancak 2015 yılına gelindiğinde 2010’daki seviyeleri yeniden gördü. 2015’ten sonra ise hızla artmaya başladı. Son yüzde senedeki artış yüzde 25 civarında.

Kira fiyatlarında neredeyse hiç düşüş yaşanmadı. Kira ücretleri hep belirgin şekilde artış gösterdi.

AB’de ayrılan İngiltere’de ise fiyatların Brexit’ten nasıl etkileneceği merakla bekleniyor. Covid-19 salgını nedeniyle ekonomiyi canlandırmak isteyen İngiliz hükümeti konut satışlarında damga vergisini geçici olarak kaldırdı.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44