Ankara Anlaşmasında Son Durum – Ekim 2016

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

YaziUzun zamandır forum sayfalarından ayrı kalmamın nedeni, tahmin edeceğiniz üzere, Brexit süreci ve Türkiye’deki darbe girişimi nedeniyle olağanüstü yoğunlukta artan iş yükümüz. Neredeyse hafta sonları dahil her gün en az 12 saat çalışıyoruz ve müvekkillerimizin dosyalarını sorunsuz tamamlamaya çalışıyoruz.

Tabii bu arada, vize başvurularına red alıp, dava açmak üzere firmamıza gelenlerin yarattığı ek dosya yükü de göz ardı edilmemeli.

Artan iş yükümüzdeki en belirgin nedenlerden biri de, gerek İngiliz konsolosluklarının gerekse de İçişleri Bakanlığı’ndaki memurların, Brexit sürecinde başvuruları zorlaştırma gayretleri içinde olmaları. En önemli red gerekçesi, tahmin edileceği gibi ‘İşÂ Planı yetersizliği’ üzerine yoğunlaşıyor. Bu nedenle, iş planlarının hazırlanmasında dışarıdan uzman ekonomist ve bankacılardan da yararlanmaya başladık. 10 punto karakterlerle, şekil ve şema olmadan en az 20 sayfa tutan iş planını okumak dahi en az yarım gün alıyor, yazılmasının ne kadar süreceğini artık siz tahmin edin. İş planı yazımındaki bu ekstra zaman kaybı, iş yükümüzde çok ciddi yoğunluğa ve dosyaların hazırlanmasında küçük gecikmelere neden oluyor, ancak eskiye göre memurların bahane bulmakta zorlanacakları daha profesyonel dosyalar hazırlanıyor.

Son blog yazımdan bugüne geçen süreçte, aslında Ankara Anlaşması dosyalarında değişen belirgin bir durum yok. İçişleri Bakanlığı’nda görüştüğüm memurlar, 17 Ekim itibarıyla dosyaları yeniden incelemeye aldıklarını belirtselerde, ben tek tük incelenen dosyalar dışında belirgin bir değişiklik göremiyorum. Ancak bazı meslektaşlarım, bir hareketlenmenin olduğunu ifade ediyorlar.

Bakanlık memurlarına göre, şu anda Haziran ayının 3. haftasında yapılmış dosyalar inceleniyor. Acil inceleme talebinde bulunduğum bazı müvekkillerime olumlu dönüşler aldım. Bunlar Ağustos ve Eylül ayında yapılan başvurular idi.

Ankara Anlaşması’na danışman aracılığıyla veya kendi başına başvurup red almış 3 müvekkilimiz için dava süreci kısmen tamamlandı. Bunlardan biri olumlu sonuçlandı, diğer ikisi de olumlu sonuçlanmak üzere. Daha geniş bir zaman bulduğumda, red gerekçeleri ve dava sürecinde yaşananları da sizlerle paylaşacağım.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44