Self Sponsor (Kendi Kendine Sponsorluk) olarak adlandırılan Nitelikli İşçi Vizesinde usulsüzlüklere karşı ne tür önlemler getirildi?
Birleşik Krallık İçişleri ve Adalet bakanlıklarının, kendi kendine sponsorluk (Self Sponsorship) başvurularında sahtekarlık veya suistimal ihtimallerine karşı aldığı sert önlemleri daha önceki blog yazılarımda paylaşmıştım. Bu yazımda, alınan önlemleri ve bu önlemlerin detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çalışma izni için sponsorluk lisansı talep eden firmalar ziyaret edilebilecek
Sahtekarlık yaptığı şüphesi ile yakın takipe alınmış bir hukuk firması aracılığıyla yapılan başvurularda, adına başvuru yapılan işletmelerin tamamı İçişleri Bakanlığı görevlilerince ziyaret edilecek, ancak diğer firmalar da rastgele ziyaret edilebilecek. İngiltere’de kurulan firmanın merkezinde, İçişleri Bakanlığı’ndaki SLU-Sponsor Licence Unit’den bir görevli tarafından habersiz bir şekilde yapılacak bu ziyaretlerde, çalışma izni için sponsorluk lisansı talep eden firma ve yöneticileri mülakata alınacak ve yeterlilikleri ve samimiyetleri test edilecek.
Bu ziyaretlerde, firmaların yasal temsilcileri ve avukatları onlara eşlik edemeyecekler. Bu nedenle, Sponsor Lisansı için basvuruda bulunan firmaların bu tür ziyaretlerin olması ihtimaline karşı hazırlıklı ve eğitimli olmaları çok önem taşıyor. Zira, bu ziyaretlerde Sponsor Lisansı ile ilgili yönetmelikler ve yasal kuralların ne olduğu, dolayısıyla firmaların yasal sorumluluklarının ne kadar bilincinde oldukları sorgulanıyor. Bu ziyarette sorulan soruları bilmeyen ve bilinçli olmadıkları düşünülen fırmaların başvuruları red ediliyor.
Samimiyet Testi
Sponsorluk talebinde bulunan firmalar, samimiyet testinden (Genuinity Test) geçirilecek. Bu firmalar, İngiltere’den birini işe almak yerine neden yurtdışından eleman getirmek istediklerini detaylı ve ikna edici olarak açıklamak zorunda kalacaklar. Samimiyet testi olarak adlandırılan bu uygulamada, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, işletmenin gerçekten yabancı birini istihdam etmeye ihtiyacı olduğuna ikna edilmesi gerekecek.
Rastgele Denetimler
Sponsor lisansı verildikten sonra yapılan rastgele denetimler artırılacak. Bu, İçişleri Bakanlığı’nın işletmeye bir personel göndererek yabancı çalışanın gerçekten orada çalışıp çalışmadığının, çalışıyor ise beyan edilen görevi yapıp yapmadığının ve istihdamının gerçekten gerekli olup olmadığının gözleneceği anlamına gelir. Daha önce bu soruşturma nadiren yapılıyordu, ancak İçişleri Bakanlığı artık bunun daha sık yapılacağını açıkladı.
Yakın Takip
Şüpheli avukatlık, danışmanlık, muhasebe firmaları ile sahte rapor verdiğinden şüphe edilen doktorlar çok sıkı denetlenecek ve raporların doğruluğu kontrol edilecek. Avukatlık veya danışmanlık firmalarından sahtekarlık yaptığı tespit edilenler ağır para ve hapis cezaları ile cezalandırılacak. İngiltere dışında faaliyette bulunan yabancı kökenli şüpheli göçmen danışmanlık firmaları ise, ilgili ülkelerin kolluk kuvvetleri ile ortaklaşa soruşturmaya tabi tutulacak.
Bu, Birleşik Krallığın, ülke sınırları dışında faaliyette bulunan yabancı firmaları da denetlemeye almakta ne kadar kararlı olduğunu gosteriyor. İngiltere sınırları dışında faaliyette bulunan çok sayıda firma, yasal sorumluluklarının olmadığını düşünerek, akıl almaz sahtekarlıklar ve dolandıcılığa varan yöntemleri uygulamaktan çekinmiyorlar.
İçişleri Bakanlığı’nın yabancı ülkelerin kolluk kuvvetleri ile işbirliğine girerek dünya çapında takip insiyatifini eline almasının, yasa dışı göçü ciddi oranda azaltacağını düşünüyorum. Hatırlanacağı üzere, İçişleri Bakan yardımcısı, geçtiğimiz yaz Türkiye’ye gelerek benzer bir insiyatifin Türkiye’de de hayata geçirilmesi amacıyla Ankara’da Türk meslektaşları ile görüşmüş ve taraflar ortak bir görev gücü oluşturulmasında anlaşmaya varmıştı. Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye genelinde özellikle güney doğuda faaliyette bulunan bazı firmaların ve şahısların takibe alındığı biliniyor.
İngilizce Sınavlarındaki Sahtekarlıklara Karşı Sınır Kapılarında Mülakat Yapılacak
Özellikle ülke dışında yapılan ingilizce seviye sınavlarında sahtekarlıklar yapıldığına dair İçişleri Bakanlığı’na gelen çok sayıda ihbar doğrulandı. Sınavlardaki sahtekarlıkları önlemek için, sınav belgesinde belirtilen ingilizce seviyesi ile göçmenin sahip olduğu gerçek ingilizce seviyesi, sınır geçişlerinde sözlü mülakatlarla tespit edilecek ve uyumsuz olanların çalışma izinleri iptal edilerek, 1971 Göçmenlik Yasası uyarınca haklarında yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, söz konusu göçmenin sınavını gerçekleştiren kurumun lisansı iptal edilerek sınavda görevli öğretmenler mahkemeye sevk edilecek.
Birleşik Krallıkta gerçekten iş kurmak isteyenlerin dikkatli olmaları ve yetkisiz danışmanlık veren firmalardan uzak durmalarını önemle tavsiye ediyorum.
Ciddi girişimcilerin, soruşturmaya tabi tutulmamaları ve lisanslarının iptal edilmemesi için, dürüst avukatlardan veya danışmanlardan profesyonel destek almaları kritik önem taşıyor.
Unutulmaması gerekir ki, Birleşik Krallığa giriş yapmak için kendi kurduğunuz firmaya sponsor lisansı almakla yükümlülükleriniz sona ermiyor. Soruşturmalar, Birleşik Krallık’daki yasal kalışınız boyunca devam edecek ve Görev Gücü ve İçişleri Bakanlığı personeli, işletmenizi önceden haber vermeden ziyaret edebilecek. Kuraldışı faaliyetlerde bulunduğunuz tespit edildiğinde veya görevlilere gerekli dökümanları sunamamanız durumunda, işletmenizin sponsor lisansı ve nitelikli çalışan vizeniz iptal edilebilecek ve sınır dışı edilebileceksiniz. Bu, harcadığınız tüm zamanın ve onbinlerce sterlin paranın kaybı anlamına gelir. Bununla birlikte, Birleşik Krallık’a 10 yıl boyunca yeniden giriş yapmanız da yasaklanır. Dolayısıyla, dikkatli olmanız ve gereken özeni göstermeniz son derece önemli.