İngiltere, kaçak işçi çalıştıran işyerlerine ağır cezalar getiriyor.

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Birleşik Krallık hükümeti, kaçak göç ve yasadışı istihdamı önlemek amacıyla, bir yandan yabancı işçi çalıştırmak için gerekli izin sürecini kolaylaştırırken, diğer yandan da kaçak işçi çalıştıran iş yerlerine çok ağır cezalar getiriyor. Her bir kaçak işçi için iş yerlerine kesilen cezayı 20,000 sterlinden 45,000 sterline yükseltiyor.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve işveren organizasyonları, cezaların arttırılmasının ülkeye kaçak göçü engellemeyeceğini, ancak her bir kaçak işçi için kesilecek olan 45,000 sterlin cezanın işyerlerinin iflasına neden olacağını ve binlerce işyerinin kapanacağını ileri sürüyorlar. Aslında bunda haksız da sayılmazlar, zira ortalama 3 işçiyi kaçak çalıştıran bir işyerinin karşı karşıya kalacağı ceza miktarı, 135,000 sterlin gibi her işyerinin kolaylıkla altından kalkamayacağı bir rakama tekabül ediyor.

Birleşik Krallık medyasına konuşan birçok işveren, Brexit sonrası özellikle servis sektöründe çalışacak eleman bulmakta sıkıntı yaşadığını, kaçak işçi çalıştırmak ile kepenk kapatmak arasında bir tercih yapmaya mecbur kaldığını belirtti. İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre, Brexit sonrasında yüz binlerce Avrupalının ülkesine geri dönmesiyle beraber, en çok istihdam sıkıntısı yaşanan sektörler, restaurant ve cafe gibi servis sektörü ile inşaat sektörü.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, kaçak işçi çalıştırmak yerine işverenlerin çalışma izni çıkartarak yabancı işçi çalıştırabileceklerini ve çalışma izni için sponsorluk lisansı alabilmenin önündeki bir çok engeli kaldırarak süreci kolaylaştırdıklarını belirtti. Bakan Braverman, artırılan cezalarla yasaya aykırı davranan işletmelerin karşılaşabileceği finansal risklerin ve potansiyel sonuçların farkında olduklarını şu sözlerle ifade etti; ‘Kaçak işçi çalıştırmak, yeni gelen düzenlemeyle işverenler açısından sona ermiştir. Artırılan cezalar, yasadışı istihdam eden işletmeleri finansal çıkmaza sürükleyerek iflasla karşı karşıya bırakabileceğinden caydırıcı bir işlev görecektir. Hükümetin bu konudaki tutumu açıktır: Yasal istihdam uygulamalarına uymak, işletmelerin finansal istikrarı ve başarısı için esastır.‘ Bakan Braverman bu açıklamasıyla, işverenlere yasal işçi çalıştırmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Cezalardan kaçınmak ve iflas riskini önlemek için sponsor lisansı çıkarılması şart!

Kaçak işçi çalıştırmanın sonuçlarının ağırlaştırılmasıyla birlikte, yasal standartlara uymak artık bir zorunluluk olmakla kalmayıp işletmelerin etik ve sürdürülebilir gelişimi için de kritik önem taşımaktadır. İşverenlerin bir avukat aracılığıyla sponsor lisansı almaları en makul yol olarak görünmektedir.

Sistemin suistimal edilmesine izin verilmeyecek!

Her sektörde oldugu gibi, göçmenlik hukuku sektöründe de merdiven altı firmalar ve yetkisiz danışmanların ortaya çıkacağı ve işverenlere lisans almada yasa dışı yol göstereceği ihtimaller arasında. Sistemin suistimal edilmemesi için, göçmenlerden sorumlu İçişleri Bakan yardımcısı Andrew Giles, denetim için özel bir birim oluşturulduğunu belirtti. Bu birim sayesinde, yasa dışı faaliyette bulunan veya sistemi suistimal eden göçmenlik firmaları ve danışmanları çok daha sıkı denetlenecek.

Sponsor Lisansı Çıkarmak Gerçekten Çok mu Zor?

Doğru ve gerçekten deneyimli bir Avukat ile çalışıldığında sponsor lisansı çıkarmak hiç de zor değil. Sektörde 30 yılı aşkın çeşitli birimlerde çalışmış biri olarak, bugüne değin çalışma izni (sponsor lisansı) için yaptığım başvuruların tamamının olumlu sonuçlandığını belirtmek isterim. Çalıştığım Garth Coates Avukatlık Firması da her gün çok sayıda işverenin sponsor lisansı almasına yardımcı oluyor. Firmamızın %100’e yakın başarı oranı da sektördeki bir çok firmanın oldukça üstünde.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44