Eş ve aile vizelerinde minimum gelir kuralında karar için son günler
Eşini (ve çocuklarını) Türkiye’den getirmek isteyenlerden, son zamanlarda sıklıkla sorular almaktayım. Hatırlayacağınız üzere, 2012’de, evlilik vizesi kuralları değiştirilmiş ve eşini İngiltere’ye getirmek isteyenlerin en az 18,600 sterlin yıllık kazanç sağlaması zorunlu hale getirilmişti. Daha sonra bu kural, istinat mahkemesi tarafından insan haklarına aykırı bulunmuş ve İçişleri Bakanlığı, yeni bir düzenlemeye kadar, evlilik vizelerinde finansal şartlara uymayanların incelemelerini dondurma kararı almıştı.
Bir yılı aşkın zamandır, hukukçularla Home Office arasındaki hukuk savaşı kesintisiz devam ediyor. En son, Temmuz 2013’de yüksek mahkemenin, göçmenleri haklı bulan kararına Bakanlık itiraz etti ve davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Temmuz 2013’te yargıç, eşlerini getirmek isteyenlerden istenen 18,600 sterlin minimum kazanç sınırını mantıksız, adeletsiz ve ailelerin birliği ilkelerine aykırı bulmuştu. Home Office’den bu konuda yeni bir düzenleme yapması beklenirken, Bakanlık tam tersine, dava sonucuna üst mahkemede itiraz etti.
2013 Temmuz’unda görülen ve göçmenlik hukukçularının haklı bulunduğu dava sonucunda yayınlanan gerekçeli kararı uzun uzadıya burada açıklamaya gerek yok. Çünkü dava sonucu, Türkçe olarak 2 cümleyle kolaylıkla özetlenebilir: Bakanlığın 18,600 sterlin minimum kazanç kuralı (ki bu minimum kazanç çocuklu aileler söz konusu olduğunda daha yüksek rakamlara ulaşıyor), insanların en temel haklarından olan aile birliğini bozan, akıl ve mantık dışı bir uygulama olarak görülüyor. Mahkeme yargıcı, İngiltere’de asgari ücretle (yılda yaklaşık 13,000 sterlin) geçinen yüzbinlerce kişiyi yok sayan ve göçmenlerden ortalamanın üzerinde kazanç sağlamasını bekleyen uygulamayı eleştiriyor ve Bakanlıktan yeni bir düzenleme yapmasını istiyor. Arzu edenler, yargıcın gerekçeli kararına  şuradan ulaşılabilir: http://www.bailii.org/ew/cases/EWHC/Admin/2013/1900.htmlÂ
Peki şimdi ne olacak? Şu anda bakanlık, mahkeme kararına itiraz etmiş durumda. Üstelik, kararı mantıklı bulduklarını açıklayan bakanlık yetkililerinin ifadelerine rağmen, Bakanlık Avukatları davayı üst mahkemeye taşıdılar (neden acaba? Bir sonraki yazımda buna değineceğim).
Davaya şimdi, Türkiye’de anayasa mahkemesi olarak karşılığını bulan, yüksek mahkeme bakacak. Duruşma, Mart ayının ilk 2 haftası içinde yapılacak ve umut ediyorum, evlilik vizelerinde işkenceli bekleyiş, Nisan ayı başına kadar son bulacak.