David Cameron: Avrupa Birliği referandumunda aceleye gerek yok
İngiltere Başbakanı, Avrupa Birliği’nden beklentilerinin, diğer AB ülkelerince yakın bir gelecekte karşılanmayacağının bilincinde olduğunu belirterek ‘sabırla bekleyeceğiz’ dedi.
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumunda iş dünyasının liderlerine konuşan Başbakan, AB ile olan iştişarelerinde başlangıçta Şubat ayına kadar bir sonuca ulaşmayı istediğini ancak ilerleyen süreçte bazı prüzlerin yaşandığını belirterek, ‘AB’den ayrılıp  ayrılmamanın oylanacağı referandum’ için acele etmeye gerek olmadığını ve sabırla bekleyerek AB ile bir anlaşmaya ulaşmanın yolunu arayacaklarını söyledi: “Eğer iyi bir anlaşma olmazsa ise, acele etmeyeceğim. Referandumu Ekim 2017’in sonuna kadar tutabilirim”
Başbakan, Birleşik Krallık’ın “herkes için en iyisini” talep ettiğini belirterek, “Fikrimiz, tek pazar içinde yer almak ancak tek para birimi içinde değil, aynı zamanda rahat dolaşımın gerekliğine inanıyoruz, ancak açık sınır politikasına karşıyız” dedi. Bazı gazetecilerden gelen “kısmi anlaşma olması durumunda ne yapacaksınız” sorusuna Başbakan “en azından güçlü bir yanıt bekliyoruz” şeklinde yanıt verdi.
İngiltere Başbakan’ının bu konuşması, politika analizcilerince, AB politikasında U dönüşü yapıldığı anlamına geldiği şeklinde yorumlanıyor. Zira Başbakan, daha iki yıl önce çok şiddetli bir şekilde, talepleri karşılanmaz ise, İngiltere’nin AB’den ayrılmak üzere referanduma gideceğini söylüyordu. Başbakan, AB’den ayrılan İngiltere’nin finans dünyasının batacağının farkına varmış olmalı ki, geri adım atmışa benziyor. Hatta son  aylarda, “İngiltere’nin her koşulda AB içinde kalmasının” daha iyi seçenek olabileceğini dillendirmeye başladı.
İngiltere’de son kamuoyu araştırmaları, halen %65 oranında AB içinde kalmayı destekliyor.