Çalışma izni ile yılda 35 bin sterlinden az kazananlara süresiz oturum verilmeyecek

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

6 Nisan 2016’dan itibaren, İngiltere’de çalışma izni ile kalanların, süresiz oturum izni alabilmeleri için yıllık kazançlarının en az 35 bin sterlin olması gerekecek. TIER 2 yani çalışma izni vizesi ile kalanları ilgilendiren bu değişiklik, ülkede Ankara Anlaşması ile kalanları, evlilik vizesinde olanları ve diğer vize türlerini kapsamıyor.

Bu değişiklikler sonrasında, olan her zaman bin bir zorlukla çalışıp üreten ve vergi veren ancak yeterli kazanamayan göçmenlere olacak. Örneğin hemşireler. Yıllarca gece gündüz TIER 2 vizesi ile hastanelerde çalışan, hastaların hayatını kurtaran, altlarını temizleyen ve insanları sağlıklarına kavuşturan hemşireler, hasta bakıcıları, az maaşla çalışan teknisyenler ve diğer mesleklerden binlerce kişi, yasal limit olan 5 yıl sonunda süresiz oturuım iznine başvuramadıkları gibi, bu insanların en fazla bir yıl daha kalmalarına izin verilecek ve geri dönmeleri istenecek. Gecesini gündüzüne katan bu insanlara, bir teşekkür bile edilmeyecek maalesef.

Bana, son bir kaç gün Türk toplumundan çok sayıda telefon geldi. Özellikle Ankara Anlaşmasında olanlar veya evlilik vizesinde olanlar, telaşla durumlarını sordular.

Ankara Anlaşmasında olanların kesinlikle tedirgin olmalarına gerek yok, zira 1971 den sonra olan yasal değişiklikler onları etkilemiyor. İngiltere, AB’de kaldığı sürece güvende sayılırlar.

Evlilik vizesi ve diğer vizelerde olanlar ise, şimdilik güvendeler. Bu değişiklikler, yukarıda da açıkladığım üzere sadece TIER 2 vizesinde kalanları etkiliyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44