Ankara Antlaşması vs Ankara Anlaşması

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Türkçe konuşan toplumda, Ankara Anlaşması ve Ankara Antlaşması kavramlarından hangisinin Avrupa Birliği’nin çekirdeğini oluşturan anlaşma olduğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor. Bazıları, Ankara Antlaşması terimini kullanırken, bir çoğu Ankara Anlaşması’nı kullanıyor.

Gerçekte, “Antlaşma” ülkeler arasında askeri anlamda yapılan sözleşmelerde ve saldırmazlık paktlarında kullanılan bir ifade.

“Anlaşma” ise, ülkeler arasında politik, ticari, kültürel, ekonomik işbirliği konusundaki yazılı sözleşmelerdir.

Kavram karmaşalarını Wikipedia’da yazan editörlerin de hatalı yazdığını görmekteyim. Ancak işin gerçeği, İngilizce “Agreement” kelimesinin Türkçe’ye “Anlaşma” olarak çevrileceğidir. Bu anlamda, “ECAA – European Community Association Agreement” yani 1963’de Avrupa Birliği’nin temelini oluşturan ülkelerle Türkiye arasında imzalanan “ECAA with Turkey” ifadesinin bilinen yaygın terimiyle “Ankara Anlaşması” olduğu gerçeğine ulaşırız.

“Ankara Antlaşması”, ise 1921’de Ankara’da imzalanan Türkiye ile Fransa arasındaki saldırmazlık anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile genç Türkiye devleti ile Fransa, güney cephesinde askeri faaliyetlere ve savaşa son vermiş ve Güney sınırları çizilmiştir.

Bu anlamda, “Ankara Anlaşması” ‘nın İngiltere’deki Türk yatırımcılara verilen vize türünde gerçek karşılık olduğunun altını bir kez daha çizmekte yarar buluyorum ve özellikle Wikipedia’da yazan editörlerin, kullandıkları terimleri yeniden gözden geçirmelerini ümit ediyorum.

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.