Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturum kuralı değişiyor

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

İngiltere İçişleri Bakanlığı Yüksek Mahkeme’nin geçtiğimiz yıl Mart ayındaki kararına uymak üzere harekete geçti. Ankara Anlaşması vizelerindeki kalıcı oturum kaldırılıp bunun yerine TIER 1 Girişimci Vizesi’nde (Entrepreneur) olan kalıcı oturum kuralının getirilmesi bekleniyor.

Aydoğdu davası olarak bilinen ve 8 Mart 2017’de Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumu kaldıran Yüksek Mahkeme kararı sonrasında İçişleri Bakanlığı kalıcı oturum başvurularını incelemeyi durdurmuş; ancak yasal süre olan 2 ay içinde yönetmelik değişikliğini gerçekleştirememişti. Bunun üzerine Ağustos başında Ankara Anlaşmasında kalıcı oturum başvuruları incelemeye alınmaya başlanmıştı.

Yüksek Mahkeme kararı sonrasında kalıcı oturumun kaldırılacağı şeklinde daha önce defalarca bu forum sayfalarında yayınlanan makalelere ve Ankara Anlaşması’nda olanların örgütlenerek karşı dava açmaları gerektiği tavsiyelerine rağmen İngiltere’deki Türk toplumunda ciddi bir dayanışma oluşmamıştı. Adli Gözden Geçirme (Judicial Review) davalarına bakan Yüksek Mahkeme kararları bağlayıcı değil. Ancak geleneksel İngiliz yargı sisteminde şimdiye kadar JR – Adli Gözden Geçirme davalarının kararlarına hep uyulmuş ve gereken yapılmıştı.

Yeni düzenlemede ülkede minimum kalış süresi ve dil bilme zorunluğu gibi yeni şartların yanısıra kalıcı oturum için en az 5 yıl beklenmesi gerekeceği tahmin ediliyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44