Ankara Anlaşması vizeleri artık eskisi kadar kolay olmayacak

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması vizelerinin suistimal edildiğini öne sürerek, süreci zorlaştırıcı bazı önlemler alacağına dair ilk işaretleri vermeye başladı.

Bazı memurlardan edindiğimiz izlenimlere göre, Home Office’in önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde mülakat sistemine geçebileceği konuşulmakta. Mülakat sistemine geçilirse, Ankara Anlaşmasına başvuru yapanların önemli bir kısmının ciddi zorluklarla karşılaşabileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Home Office’de plan ve prensipleri uygulayan üst düzey yöneticilerin, özellikle temizlik işleri, freelance berberlik gibi belli bir sermaye ihtiyacı olmadan yapılan işlerden ciddi rahatsızlık duydukları biliniyor. Home Office’e göre, bu tür işleri yapmak üzere başvuranların gerçek niyeti, iş planında bahsettikleri işleri yapmak değil. Başvuranların önemli bir kısmının, kendilerini iş yapıyormuş gibi gösterip, aslında başka yerlerde işçi statüsünde çalıştıklarından ciddi olarak şüpheleniliyor.  Bu doğal olarak, hükümetin yabancı işçi sayısını azaltma çabalarına da darbe vuruyor.

Home Office’te üst düzey görevliler, ciddi olarak iş yapmak isteyen Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşmasından yararlanmasına olumsuz bakmıyorlar. Aksine, bu kişilerin yapacakları işlerle İngiliz ekonomisine katkıda bulunabileceklerine de inanıyorlar. Ancak onlara göre esas sorun, kendilerini iş yapıyormuş gibi gösterip, aslında farklı işverenlerde çalışan kişilerin olması. Bazı Home Office yöneticilerine göre, bu durumda olan yani anlaşmayı suistimal edenlerin oranı %90’lar civarında ve bu hükümette de ciddi rahatsızlıklara neden oluyor.

Bakanlık görevlileri, Ankara Anlaşmasına başvurularda duydukları rahatsızlıkları eskisi gibi vizeleri kolaylıkla onaylamayarak belli etmeye başladılar bile. Geçen ayın sonundan itibaren, bazı memurlar sudan sebeplerle vize başvurularını red ediyor. Sözkonusu red kararlarını veren memurların, geçmişte zorluk çıkarmadan vize verdikleri düşünüldüğünde; ve özellikle bu memurların red kararları incelendiğinde, ileride Ankara Anlaşmasında ciddi zorlukların ortaya çıkacağını öngörmek için kahin olmak gerekmiyor.

Red kararları arasında, daha önce hiç öne sürülmeyen ilginç nedenler de bulunuyor. Örneğin, yell.com sitesinde; ankara anlaşmasına başvuran kişi ile aynı işi yapan rakiplerin sayısına bakılarak, başvuran kişinin rakipleri karşısında iş yapamayabileceği tezi sıkça işlenmeye başlandı.

Temyiz mahkemelerinin bu anlamda önümüzdeki aylarda ciddi olarak devreye gireceğini düşünüyoruz. Tabii ki, konusunda uzman olan Avukatların, normal koşullarda fazla zorluk yaşamayacakları da ortada.

Türk hükümetinin de, devreye girip, muhtemel zorluklara karşı şimdiden lobi çalışmalarına başlaması da gerekecek.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.