İngiltere vize sisteminde uzun bekleme süreleri, İngiltere parlamentosunda geçen hafta muhalefet milletvekillerinin hükümeti eleştiri konusu oldu. İşçi partisinden gölge içişleri bakanı Yvette Cooper, vize başvurularındaki uzun bekleme sürelerinden dolayı, zaten zor durumda olan ekonominin daha da zora sokulduğunu ve ülkede kalan yabancı profesyonellerin, yatırımcı ve işadamlarının başka ülkelere kaçmaya zorlandığını öne sürerek, iktidardaki muhafazakar partinin vize sistemini sert bir dille eleştirdi.
Gölge bakan Cooper, Başbakan David Cameron’un kırmızı halı sererek ülkeye davet ettiği yatırımcıların normalde 30 gün olan vize bekleme süresinin 86 güne çıktığının altını çizdi. Bu, bir anlamda, ülkeye en az 1 milyon sterlin nakit para getiren yabancı yatırımcıların 3 ay kadar vize sonucu için beklediğini gösteriyor. Bu bekleme süresinin, kırmızı halı serildiği iddia edilen yatırımcıların ülkeden kaçmasına ve ülke ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu yabancı sermayeden mahrum olmasına neden olabilecektir.
TIER 4 öğrenci vizelerindeki durum daha da kötü. Aylarca bekleyen öğrenciler, yakalarını silkelerek bin pişmanlıkla okullarını bırakıp başka ülkelere özellikle Amerika’ya eğitime gitmeyi tercih ediyor. Olan da, hükümetten artık yeterli fon alamayan ve yabancı öğrencilerden gelen paralarla kendilerini döndürmeye çalışan İngiliz eğitim kurumlarına oluyor. Ardı ardına okullar kapanıyor ve yüzlerce öğretmen ve öğretim görevlisi işsiz kalıyor.
İş dünyasına göre İngiltere ekonomisi intihara sürükleniyor. Bir yandan ekonomiyi düzelteceğini söyleyip, öte yandan yatırımcıları, işadamlarını ve üst düzey yöneticileri, vize başvurularındaki uzun bekleme sürelerinden dolayı ülkeden kaçırıyorlar.
Cooper, ayrıca şunlardan bahsetmiş:
İngiltere iş dünyasının bel kemiği durumunda olan yabancı profesyonellerin TIER 2 vizesinde bekleme süresi ortalama 56 gün. Çoğu yılda bir kaç milyon sterlin maaş alan TIER 2 vize sahiplerinin, bekleme süresince pasaportları bakanlıkta tutulduğu için, İngiltere dışındaki iş toplantılarına katılmaları mümkün olmuyor. Bu da ister istemez, çok uluslu İngiltere merkezli firmaların diğer ülkelere merkezlerini taşımalarına neden oluyor.
Evlilik vizelerinde bekleme süresi bir çok dosyada çoktan 8 ayı geçiyor. AB’nin en önem verdiği aile birliğinin temelden sarsıldığı bir durumla karşı karşıya kalınıyor. Evlilik vizesi için aylarca bekleyenlerden, kendi ülkelerindeki yakın akrabalarını kaybedenler, çaresizce bu akrabalarının cenazelerine dahi gidemiyorlar. Çünkü gitseler, süresiz oturum hakkından olacaklar ve vizesiz oldukları için belki de bir daha geri dönemeyecekler.
Girişimci diye adlandırdığımız, TIER 1 Entrepreneur vizesi de, beklemelerden kendi payına düşeni fazlasıyla almış durumda. Vize sonucu için 3-4 ay bekleyenler var. Bu süre boyunca, vize başvurusunda bulunmaktan vazgeçip, tasını tarağını toplayarak İngiltere’ye getirdiği parayı yanına alıp geri dönen yabancı işadamlarının sayısı azımsanmayacak düzeyde.
Siz bir taraftan, yatırımcı ve işadamlarına kırmızı halı sermekten bahsedeceksiniz, öte yandan bu insanların vize uzatım başvurularında aylarca beklemesini isteyeceksiniz. Hangi varlıklı işadamı veya yatırımcı bu süreyi bile bile İngiltere’ye gelir?
Türklerin büyük çoğunluğunu ilgilendiren Ankara Anlaşması vizeleri daha da acınacak durumda. Temmuz 2012’den beri bekleyenler dururken, Ocak 2013’te dosyası incelenen ve karar verilenler var. Yani, Ankara Anlaşmasına başvurduysanız, işiniz tamamen şansa kalmış. Yarın da yanıt alabilirsiniz, 10 ay sonra da. Sizden çok sonra başvuranların sizden çok önce yanıt almasına sakın şaşırmayın. Görüştüğüm bazı memurlardan, hükümetin özellikle yabancı yatırımcıların vize bekleme sürelerini iyileştirmeden, isteksiz oldukları Ankara Anlaşması vizesini iyileştirmeyeceği izlenimini edindim. Yani, Ankara Anlaşması diğer vizeler düzeltilmeden hemen düzeltilecek gibi görünmüyor.
Muhalefetteki işçi partisinin gölge içişleri bakanı Yvette Cooper, iktidarı vize sisteminde kaosa neden olmakla ve hiç bir işe yaramayan vize sistemini inatla uygulamakla suçluyor. Çok afedersiniz ama, sayın gölge bakana bir çift sözüm var: Bu vize sistemini (PBS puanlama tabanlı vize sistemi), kendi partisi iktidardayken hayata geçirmemiş miydi?