Portekiz Altın Vize’den vazgeçmiyor: Parlamento devam kararı aldı
Portekiz’de hükümet koalisyon ortağından gelen eleştirilere rağmen Altın Vize uygulamasının kararlılıkla devam edeceğini açıkladı. Hükümet “Altın Vize ülkemize yatırım çekmek için çok önemli bir role sahip ve hiçbir yere gitmiyor.” tezini savundu. Portekiz’de Altın Vize 2012 yılından bu yana 3.85 milyar Euro yatırım çekti. Bunların yüzde 90’dan fazlası ise gayrimenkul satışıyla gerçekleşti.
Portekiz en popüler Altın Vize programı olarak dikkat çekiyor. Hem Portekiz Parlamentosu’nda yasalaştığından hem de AB Komisyonu denetiminde olduğundan çok rağbet görüyor. Yabancı yatırımcılar ülkede gayrimenkul satın alarak belli bir süreç sonunda kalıcı oturum şansı ve AB vatandaşlığına yakalıyor.
Koalisyon ortağı Sol Blok Altın Vize’nin istihdam yaratmadığını ve başkent Lizbon başta olmak üzere diğer şehirlerde ev fiyatlarını aşırı yükselttiğini savunuyor. Sol Blok bu sebeple Altın Vize’yi sona erdirmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı gündeme getirdi. Ancak António Costa başbakanlığındaki hükümet Altın Vize’nin ülkeye yatırım çekmek için önemli olduğunu savunarak bunu geri çevirdi. Sosyalist Parti’nin Meclis Sözcüsü Carlos Pereira “Ülkemiz için yatırım çekmek önceliğimiz ve bu çok önemli.” dedi.
Öte yandan, Portekiz Göçmenlik ve Sınır Servisi (SEF) ülkedeki grevlerin pasaport ve oturum izni işlemlerinde gecikmeye yol açtığını bildirdi. SEF’ten yapılan açıklamada pasaport ve ikamet izinlerinin üretimi, kişiselleştirilmesi ve teslimatından sorumlu olan işçilerin grevi nedeniyle üretim ve teslimatlarda gecikme yaşanıyor. Başvurular aciliyet durumlarına göre değerlendiriliyor.
Yatırımların artacağı öngörülüyor
Portekiz programın başladığı Kasım 2012’den bu yana 6 bin 50 ana başvuru sahibine Altın Vize verdi. 10 bin 181 kişi de bağımlı aile üyesi olarak bundan yararlandı. Altın Vize’den yararlanan ilk beş ülke değişmedi ancak Türk vatandaşlarının bugüne kadar yaptığı toplam başvuru sayısı sadece Mart 2018’de bir ayda yüzde 20 arttı. Portekiz basınında bu olağan dışı artış oldukça dikkat çekti. Türk vatandaşlarından gelen taleplerin patlamasında Türkiye’deki siyasi ve ekonomik ortamın etkisinin olduğu yorumları yapılıyor.
2012’den beri Portekiz Altın Vize için onaylanan ilk beş ülke:
Çin: 3 bin 771
Brezilya: 522
Güney Afrika: 242
Rusya: 211
Türkiye: 188
Yıllara göre Portekiz Altın Vize onayı:
2012: 2
2013: 494
2014: 1526
2015: 766
2016: 1414
2017: 1351
2018 (İlk üç ay): 497
Portekiz hükümeti Altın Vize’ye ilgiden oldukça memnun. Portekiz basınında çıkan haberlere göre hükümet daha fazla yatırım çekmek için Altın Vize’ye geçiş için yatırım fırsatlarını genişletmeyi planlıyor ancak henüz bu konuda detay yok.
Coates Global Lisbon Ofisi
Yüksek komisyon kaybının önüne geçebilmek için doğrudan inşaat firmaları ile çalışmayı önermesi ve bir hukuk firması olması nedeniyle gerçek değerinde yatırım olanağı arayanların en çok tercih ettiği kurum olan COATES GLOBAL, İngiltere merkezli çok uluslu bir hukuk firması. Firma son 2 yıldır Portekiz’de aktif olarak faaliyette ve Amerika’dan Çin’e yüzlerce yatırımcıya hizmet sundu.
Portekiz’de gayrimenkul alanların büyük bir çoğunluğu Altın Vize veya Vatandaşlık edinmekten daha çok paralarını daha iyi şartlarda değerlendirmek isteyen kişiler. Bir AB ülkesi olması ve ülkenin giderek gelişen ekonomisi birçok ülkeden yatırımcının dikkatini Portekiz’e çekmeye yetiyor. Zira ülkede henüz daha doymamış olan gayrimenkul sektöründe ciddi karlar elde etmek ve yüksek kira geliri edinmek mümkün.