İngiltere’de Türk İşçi Vizesinde olanlara 5. yıl sonunda kalıcı oturuma başvuru hakkı verildi

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Dün akşam yayınladığım son blog yazısında, Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumla ilişkin düzenlemelerin çok kısa bir sürede yayınlanacağını duyurmuştum. Aradan 24 saat geçmeden beklenen düzenleme, parlamento onayından geçmiş olarak Immigration Rules yani yasa olarak duyuruldu.

Aylardır bahsettiğim üzere, Ankara Anlaşması işveren vizelerinde (Businessperson) kalıcı oturum hakkı, ağırlaştırılmış şekilde 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Ancak esas surpriz, şimdiye kadar uzlaşma yoluyla 5 yılda mahkeme zorlamasıyla alınan Ankara Anlaşması ECAA1 vizelerinde de yasal düzenleme yapılması oldu. Bu düzenlemeye göre, İşçi Vizelerinde olanlar, 10 yıl bekleme yerine 5 yılda kalıcı oturuma hak kazandılar.

ECAA1 olarak adlandırılan Ankara Anlaşması işçi vizesinde olanların, 5. yıl sonunda kalıcı oturum alması gereken kurallar şu şekilde düzenlendi:

1- Sosyal yardımlara başvurmaya gerek kalmadan kendilerine ve aile bireylerine bakacak düzeyde gelir elde etmek
2- Tatiller dışında 5 yıldır İngilterede çalışıyor olmak
3- Life in the UK test başarıyla geçmek
4- Ingilizce dil sinavından B2 düzeyde skor elde etmek

Bu koşulları sağlayanların başvuruları 6 Temmuz’dan itibaren kabul edilmeye başlanacak.

Brexit tehlikesi altında endişe ile yaşayan tüm yurtdaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44