İşin daha da garibi, başvuru formu veya içeriğinde çok göze çarpan bir değişiklik yokken, sadece vizenin adının değişik olmasının ne mantığı olduğunu bir türlü ne vize memuru biliyor, ne de göçmenlik yasasını delik deşik eden milletvekilleri.
Bu 15 vizenin isimlerini sorarsanız, tamamını ezbere sayabilecek bir babayiğit çıkacağını sanmıyorum. Zaten ne işe yaradığı belli olmayan bu vize isimlerini, vizeyi onaylayan vize memurlarının bile bildiğine şüpheliyim, zira her vize başvurusunda vize memurlarıyla “acaba bu başvuru hangi sınıfa giriyor” diyerek bahse dahi girmekteyiz. Örneğin, İngiltere’de akrabasını ziyaret edecek olan biri, aynı zamanda bir dil kursuna gidip, çalıştığı firmanın Londra temsilciğindeki iş toplantısına katılacaksa, acaba hangi vizeye başvurması gerekecek diye vize memurları ve biz kendimizi yırtmaktayız. Altı üstü turistik bir vize için bu kadar neden olay çıkarılıyor demeyin, bu soruyu gidin yasaları delik deşik yapıp, insanları çileden çıkaran parlamento üyelerine sorun.
Vizenin amacı, İngiltere’ye gelecek olanların, yasal amaçlarını tamamladıktan sonra geri dönmelerini sağlamak olduğuna göre, vizeyi verdiğiniz şahsın, özel hastaneye mi yoksa özel bir dil okuluna mı gideceğine neden karışıyorsunuz? Buna mantıklı yanıt veremediklerinden olsa gerek, şimdiki İçişleri Bakanı Theresa May, turist vizelerindeki bu 15 kategoriyi ana hatlarıyla 4 kategoriye indireceklerini açıkladı.
Turistik Vize: Akrabasını görmek, okula gitmek, tedavi olmak veya kısaca diğer turistik vize kategorilerinde yer almayan amaçlarla İngiltereye gelmek isteyenlere verilecek. Bundan sonra, sen okuyamazsın, sen iş görüşmesi yapamazsın veya akrabanı göremezsin denilmeyecek.
Sanatçı Vizesi: İngiltere’de konser verecek olan sanatçılara verilecek.
Evlilik vizesi: İngiltere’ye evlenmek üzere gelmek isteyenlere verilecek.
Transit vize: İngiltere’ye giriş yapmadan havaalanında aktarma yapacak olanlara verilecek.
Nihayet, bundan sonra turistik vize başvurularında kendimizi bulmaca çözer gibi hissetmeyeceğiz.