Ankara anlaşmasında yeni model arayışları

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Hatırlanacağı üzere, Aydoğdu davası olarak bilinen ve 8 Mart 2017’de Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumu kaldıran Yüksek Mahkeme kararı sonrasında İçişleri Bakanlığı kalıcı oturum başvurularını incelemeyi durdurmuş; ancak yasal süre olan 2 ay içinde yönetmelik değişikliğini gerçekleştirememişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, 8 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada yeni yönetmelik için hukuksal destek araştırdıklarını ve soruna bir çözüm bulunacağı sözü vermişti. Mahkeme kararının üzerinden-yasal süre olan 2 ayın çok üstünde- yaklaşık 5 ay süre geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı soruna hala bir çözüm bulamadı ve yeni bir yönetmelik hazırlayamadı. Ancak, Bakanlık 1 Ağustos tarihinden itibaren yeni yönetmelik hazırlanana kadar Ankara Anlaşması’nda kalıcı oturum başvurularını normal olarak incelemeye devam etme kararı alarak sorunu geçici olarak ertelemeyi tercih etmişti.

Geçtiğimiz ağustos ayı başında Garth Coates hukuk firmasına İçişleri Bakanlığı ECAA ekibi yapılan yazılı açıklamada, Ankara Anlaşması’nda kalıcı oturumlarla ilgili Mahkeme kararına uygun olarak yeni bir karar alınıp yönetmelik hazırlanıncaya kadar başvuruların yeniden normal olarak incelenmeye başlandığı belirtilmiş; ancak bu durumun geçici olduğunun altı çizilmişti.

Brexit sonrası Ankara Anlaşması

3 hafta kadar önce, iki ayrı kaynaktan teyit ettiğim son duruma göre, Brexit sonrasında kendine yeni pazarlar arayan İngiltere’nin, Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme adına, Ankara Anlaşması’nın yerine yeni bir anlaşma yapmak için girişimde bulunduğunu ve her iki ülke yetkililerinin konu üzerinde çalıştıklarını öğrendim. Bu gelişmenin, Ankara Anlaşması’ndan yararlananlar lehine yeni umutlar doğurabileceğini büyük bir mutlulukla söyleyebilirim.

Adının saklı kalmasını isteyen ancak önemli görevlerde bulunan bu kaynaklar, devam eden çalışmanın Ankara Anlaşması’nın koşullarının yeniden düzenlenebilmesi için yürütüldüğünü söylediler; ancak detay vermekten kaçındılar. Konuşmalarından edindiğim izlenime göre iş insanlarına yönelik koşulları yürürlükteki Ankara Anlaşması gibi kolay olmayan ancak mevcut göçmenlik yasasındaki TIER1 kuralları kadar da zor olmayan ara bir yolun bulunacağını tahmin ediyorum.

Türk hükümetinin, Ankara Anlaşması’ndan yararlananların haklarının korunması için çok yoğun bir çalışma içinde olduğunun da bilgisini burada paylaşmakta yarar buluyorum. Bu anlamda, belki de Mahkeme kararının Brexit sonrası yeni bir anlaşma yapılıncaya kadar askıya alınabileceğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44