Ankara Anlaşmasında Olanlara Kalıcı Oturum Başvuruları Açıldı

Tamer Ulay tarafından tarihinde yayınlandı

Ankara Anlaşması üzerinden 4. yılın sonunda verilen kalıcı oturum izinleri, 16 Mart 2018’de kaldırılmış ve bu durumda olanlar için 15 Haziran 2018’de yeni bir göçmenlik kategorisi oluşturulmuştu.

Bu kategori altında başvurulara bugün itibarıyla izin verilmeye başlandı.

Yeni göçmenlik kategorisi, Ankara Anlaşması altında olan İşçi ve İşveren Vizelerini kapsıyor ve bu iki vize türünde 5 yıl süreyle İngilterede bulunmuş olanlara kalıcı oturuma geçme hakkı veriyor.

Oluşturulan yeni göçmenlik kategorisi, Birleşik Krallık yasalarına göre düzenlendiği için başvuranlardan ailedeki kişi başına £2389 alınacak. Ayrıca ana başvurucunun devlet yardımı almadan kendisine ve aile bireylerine yetecek düzeyde gelir elde ettiğini ispatlaması istenecek. Elde edilen gelir, sadece ana başvurucunun İngiltere’deki geliri olmak zorunda. Bir başka ifade ile, ailedeki diğer bireylerin elde ettikleri kazançlar ile ana başvurucunun İngiltere dışında elde ettiği kazançlar ve gelirler hesaplamada kullanılamayacak.

Ana başvurucu ve  aile bireyleri, geriye dönük 5 yıllık süreçte, herhangi bir 12 aylık dönemde, toplamda 180 günden fazla İngiltere dışında bulunmamış olması gerekecek. Bu hesaplamada, sadece aile bireyleri kısmen kapsam dışında değerlendirilebilecek. (Son vizesini 6 Temmuz 2018’den önce almış olanlar aile bireyleri bu hesaplama dışında kalacak ancak ana başvurucu zorunlu olarak bu hesaplamada değerlendirilecek).

Ek olarak ana başvurucu ve 18 yaşın üstünde olan aile bireyleri ‘LIFE IN THE UK’ ve ‘INGILIZCE YETERLILIK’ sınavlarından geçmiş olmaları gerekecek. INGILIZCE sinavinda aranılan en düşük düzey B1 yani INTERMEDIATE (ORTA SEVIYE) düzey olmak zorunda.

Son düzenlemeler, Ankara Anlaşması’nda ilk 4 yılında olup da, Brexit sonrasında uzatmaya kalanların durumlarının ne olacağına açıklık getirmiyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku konusunda uzman olup, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasının Kıdemli Dosya Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu blogun yöneticisi olarak, göçmenlik yasalarındaki değişiklikleri, vizelerle ilgili karşılaşılan sorunları ve İngiltere göçmenlik mahkemelerinin önemli kararlarını sizlere sunmaktadır. Göçmenlik sektöründe 30 yılı aşkın deneyimiyle yalnızca Birleşik Krallık’a yönelik başvurularda değil, aynı zamanda Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve İspanya gibi ülkelerdeki altın vize ve yerleşim başvurularında da uzmandır. Ayrıca, Tamer Ulay, AB ve Karayip Adaları’ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. Vizesiz Dünya blogu hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi, ayrıca AB ülkeleri veya Birleşik Krallık’a yönelik göçmenlik taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. E-posta: tamerf@garthcoates.com WhatsApp: +44 791 612 05 44