İngiltere’de Türk İşçi Vizesinde olanlara 5. yıl sonunda kalıcı oturuma başvuru hakkı verildi

Dün akşam yayınladığım son blog yazısında, Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumla ilişkin düzenlemelerin çok kısa bir sürede yayınlanacağını duyurmuştum. Aradan 24 saat geçmeden beklenen düzenleme, parlamento onayından geçmiş olarak Immigration Rules yani yasa olarak duyuruldu.

Aylardır bahsettiğim üzere, Ankara Anlaşması işveren vizelerinde (Businessperson) kalıcı oturum hakkı, ağırlaştırılmış şekilde 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Ancak esas surpriz, şimdiye kadar uzlaşma yoluyla 5 yılda mahkeme zorlamasıyla alınan Ankara Anlaşması ECAA1 vizelerinde de yasal düzenleme yapılması oldu. Bu düzenlemeye göre, İşçi Vizelerinde olanlar, 10 yıl bekleme yerine 5 yılda kalıcı oturuma hak kazandılar.

ECAA1 olarak adlandırılan Ankara Anlaşması işçi vizesinde olanların, 5. yıl sonunda kalıcı oturum alması gereken kurallar şu şekilde düzenlendi:

1- Sosyal yardımlara başvurmaya gerek kalmadan kendilerine ve aile bireylerine bakacak düzeyde gelir elde etmek
2- Tatiller dışında 5 yıldır İngilterede çalışıyor olmak
3- Life in the UK test başarıyla geçmek
4- Ingilizce dil sinavından B2 düzeyde skor elde etmek

Bu koşulları sağlayanların başvuruları 6 Temmuz’dan itibaren kabul edilmeye başlanacak.

Brexit tehlikesi altında endişe ile yaşayan tüm yurtdaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.